Letadlo přistálo na náměstí! Pilot nezraněn.

Aneb

Jak propagovat malé letectví a jak přilákat vhodné adepty k pilotnímu výcviku?

V začátcích založení Střediska Pilotního Výcviku (SPV) - LETECKÁ ŠKOLA VYSOČINA s.r.o. , někdy kolem roku 2010 jsem uvažoval o tom, jak nejlépe a nejefektněji s vynaložením nejmenších finančních prostředků dát okolí na vědomost, že mám skvělá letadla a že mohu naučit lidi létat.

Dovezl jsem svá letadla na náměstí do Jihlavy a do Pelhřimova a tam je vystavil a umožnil malým dětem aby si sedly za knipl, nasadily letecká sluchátka a rodiče je vyfotili. Vždy byly fronty! Vždy byli spokojení lidé.


K tomu je potřeba souhlas Obecního zastupitelstva dané obce, aby vám obecní strážníci nevysolili pokutu za zábor veřejného prostranství.

Ve vhodný den, nejlépe nějaký nějaký oslavný den, kdy jsou na náměstí i jiné atrakce. Třeba první Máj, nebo výročí města jsem letadlo dovezl na podvalníku a v brzkých ranních hodinách, kdy na náměstí není ani noha a letadlo složil. A s přívěsem odjel.


Obrovským překvapením pro místní vyhlédnuvší  ráno z oken domů na náměstí je letadlo, které na náměstí přes noc „přistálo“.


Pak přijde na řadu rutina. Jak přicházejí lidé, jsou stále zvědavější a chtějí si atrakci užít. A tak posilujete hlasivky a bicepsy jak berete jednotlivá děcka do náruče a vkládáte je do letadla, to aby něco neukoply, nerozbily nebo neohnuly. Sluchátka na hlavu a už je maminka fotí. Blesk a Cvak. Mají nádhernou vzpomínku do fotoalba.

Po letech si vzpomenou, že nějaký docela fajn strejda je posadil do letadla, mohli si ovládat řízení a to fungovalo a ovládalo výškovku a křidélka. Mohli si otočit výškoměrem a popovídat v intercomu s pilotem, který jim pověděl o letadle, létání a něco málo z pilotního života...

Po patnácti letech se pak dovíte, že ten malý Jarda se k Vám hlásí do pilotního výcviku, protože se mu to tenkrát tak líbilo…

Pokud máte hezkou a šikovnou kamarádku můžete ji požádat o brigádu. Mnoha chlapům se krásné a něžné dívky spolu s letadly neskutečně líbí. Ti starší obvykle mají na pilotní výcvik, a to je Vaše cílová skupina. Vykašlete se na poblblé moralisty, kterým ujel vlak a tvrdí, že toto není trendy - nevědí co říkají. Źenská krása, úsměv a něha je vzdy v kurzu. Poodhalená nožka také.  Jedno jaký je režim, nebo jestli  stát  urputně propaguje přes neziskovky teplouše, nebo tisíc pohlaví.  To u normálních zdravých  lidí nic nezmění... Vnínají krásu a přirozenost a upřednostnují ji před povinnými kvótami na kde co a před tím, co si máte povinně myslet a co má být trendy...


V Jihlavě bylo dost starších cikáňat, která se chtěla vždy dostat do kabiny letadla a utvořili kroužek, po zeptání a odsouhlasení podmínek samy do letadla nalézaly a chvíli si zařídily letadlo, aby po výzvě dalšího děcka zase vystoupily přes sedadlo kopilota a uvolnily místo pro další cikáně. Udělaly tak takový kolotoč kolem letadla a stále se střídali a vymýšleli nové a nové věci. Tu brzdili, tu se řítili obrovskou rychlostí k zteči, tu vezli pacienta do nemocnice. Proč ne, byla to pro ně neobvyklá atrakce! Ta ovšem přilákala davy ostatních lidí, kteří tento přirozený hravý děj- takové spontánní divadlo- pozorovali. A kde byl dav, tam se tlačili další a další lidičky, aby jim náhodou něco neuniklo. Neboť taková je lidská přirozenost...

Po náročném dni, kdy musíte být vstřícný a posilujete s dětmi do kabiny a ven, po tisíci a jedné zodpovězené otázce je potřeba počkat až všechny akce skončí, rozebrat letadlo a naložit do přívěsu a odvést ho domů, tam opět složit, zkontrolovat a zalétnout, vyčistit a opravit okopané čalounění a osahané přístroje, desinfikovat sluchátka a hurá připravit éro na další letový den.

Tyto akce většinou nepřivedou klienty ihned. Vlastně až po několika letech se od lidí dovídáte – „Jo to jste vy!“ Ten pilot co měl letadlo na náměstí. Už jsme spolu mluvili na náměstí, v Citiparku v Jihlavě, či v Pelhřimově. Proč ne, tyto akce oslovily tisíce lidí a přitáhly potřebnou pozornost. Udělejte to tak také.


Víte co je největší devizou Vašeho svobodného necenzurovaného vyjádření?  Přitáhnete stejně smýšlející zájemce o létání a ti ostatní se Vám širokým obloukem vyhnou. Lépe a radostněji se Vám pak pracuje. Tak jednoduché to je!

Filip Zejda

FLYING SCHOOL OF THE YEAR 2014


​​

PARTNERS

AEROWEB 
Letecký informační server... více

AIRPAL
Stol Zenail letouny... 
více

LINKS

Preise für Schulung, Miete 2020
Pdf soubor ke stažení zde...

Wetterprognose
Odkaz na novinky...

PREFLIGHT ON-LINE
Odkaz zde...


Kontakt:

+420 603 107 704
filip.zejda@seznam.cz
Zbilidy 101, PSČ 588 05

Kontaktinformationen...