Právo, restrikce, pokuty, správní řízení a létání


      Ve své letecké ale i občanské praxi jsem se mnohokrát setkal s úředníky, správními řízeními jejichž výsledek, rozhodnutí, byl velmi často korigován rozkladovou komisí i výroky správních soudů.

S tím jsem strávil asi 25 let jako jednatel společnosti. Od mezinárodní dopravy, stavby hangáru až po samotné létání.

         Mohu potvrdit, že právní povědomí velké většiny úředníků v první linii, tedy těch, kteří s Vámi věc řeší, je propastně nízké, neznají oborovou terminologii, leteckou frazeologii, postupy a ve znalosti svých předpisů mají chaos, předjímají výsledek správního řízení už na samotném počátku a provádějí mnoho dalších zoufalostí. Postihují to co není jasně definovaným přestupkem, nebo trestným činem.  A i když jde o přestupek, nejsou ochotní zohlednit okolnosti, které vylučují postih. Většina jejich správních řízení trpěla procesní vadou, to znamená, že ani nebyli schopni správně udělat svou práci!

         Eviduji mnoho, vlastně téměř všechny, ze zahájených správních řízení, které skončily bez pokuty, postihu a skončily ostudou správního orgánu. Problém je, že úředníci nemají hmotnou zodpovědnost za své konání. Takže jim se vlastně nic nestane, když vymýšlí totální zhovadilosti, pokud to ovšem Vy tlakem na nadřízené a ministerstva, správní soudy, popřípadě ombudsmana a zveřejněním nezatrhnete a nezařídíte jim postih. To jsem zatím nikdy v letecké komunitě udělat nemusel. I když jsme měli velmi rozdílné názory.

Dodržování zákona

          Předpisy a zákony se dodržovat musí o tom žádná polemika! Nikdy nedělejte žádnou vědomou leteckou nekázeň. Úplně stačí běžné létání. Už to samo o sobě je schopné vygenerovat spoustu různých obtíží, to ví každý, kdo nelétá pouze rekreačně a v nejlepším možném počasí.  Různá udání a podání k příslušným úřadům od lidí, kteří nemají rádi vrtulníky nebo letadla protože hlučí, nebo protože Vám závidí vaši svobodu pohybu, nebo majetek, jsou velmi časté.  Jsou také možné  útoky  konkurence přes nastrčené a ovlivněné osoby. Pak posílají různé podněty na UCL, MD a LAA. Poznáte je podle odborné frazeologie. To vše jsem bohatě a dlouhodobě zažil.

Je spousta věcí, které v zákoně, předpisech a judikatuře nemohou být popsány. Proto by měl nastoupit selský rozum. U úředníků ho až na skvělé vyjímky - a těm opravdu ze srdce dík! -  je jen velmi omezeně. Ale pomaličku v průběhu těch 25 let pozoruji jemné změny k lepšímu.

Pro obyčejného pilota, který se neorientuje v předpisech, zákonech a nemá ani základní právní povědomí platí zlatá pravidla:

1. Nevypovídat a mlčet, vypovídat pouze s právníkem. Nikdo Vás nemůže donutit vypovídat proti sobě samému ani osobě blízké. Lepší je spadnout do správního řízení, nebo do obvinění. Sprostý podezřelý má nejmenší možná práva a každý si s Vámi vytře...

2. Najmout si dobrého pávníka s podmínkou, že létá a má k této věci vztah a zajímá se o ní. I když já jsem si dlouhá léta vystačil sám, tak to nikomu rozumnému nedoporučuji. V mnohém mne to úplně vyčerpalo a musel jsem se hrozně moc věcí a dlouhodobě učit.

3. Vždy nic nepodcenit a velmi důkladně se argumentačně a zdrojově připravit a  Vy to uděláte i lépe než právník, který věc jen umně a správně zaobalí a zajistí, aby Váš spor zůstal  v neosobní rovině. Protože nejde o nic jiného než o Vás, Vaše peníze a Vaši svobodu. Nejhorší je si z úředníka udělat osobního nepřítele! To skončí pouze gradací- buť on, nebo Vy. Úředník je z povahy profese velmi líný tvor, který jde cestou nejmenšího odporu.  To znamená přichystat mu takové překážky, aby si na vás vylámal zuby, což je argumentačně  a zdrojově náročné, nebo lépe, aby Vás odložil do nejzaššího šuplíku s tím, že se na Vás může tak akorát vys...  a nervy má jen jedny. Vždy buďte tvrdí, ale k němu slušní i v tom Vám může pomoci právník.

4. Uvědomit si, že Vy máte ve správním řízení daleko více zákonných možností a postupů a i možností působit jinak, než ukládá zákon - naproti tomu úředník musí postupovat v souladu se zákonem a nesmí jít nad jeho rámec. Jaké nestandartní možnosti a postupy máte - najdete na internetu ve správných skupinách a i těch úředních, kde si úředníci mezi sebou radí jak to udělat, aby s nimi nikdo nevyběhl a oni mohli dávat pokuty jak na běžícím páse bez námahy. Reverzním inženýrstvím těchto diskuzí dojdete k mnoha legálním postupům.

5. Vy volíte procesní strategii! Se všemi skvělými možnostmi, které máte ze zákona i mimo něj! Uvědomujte si to. Vždy!

6. Neplaťte pokuty.  Musí to o Vás být široko daleko známo mezi úředníky. Znám mnoho permanentních platičů, jednou zaplatili- pořád platí,  v polovině případů by ani nemuseli i bez právníka. Znám ale i osoby, které žádné pokuty nikdy nezaplatili. Různé úřady mají své "black listy" s přestupci, kteří permanentě dělají "problémy" a řízení s nimi vždy ztroskotá, je nákladné a velmi obtížné, stále se na opravu vrací danému úředníkovi. Jeho vedoucí pochybuje o jeho erudici a schopnostech. Právní oddělení ministerstva šílí, jakého exota zase musí řešit a jak naprosto neschopní jsou úředníci v první linii. Budou se muset zaškolovat, proškolovat a bude jim odebráno osobní ohodnocení nebo budou muset být vyměněni. Vaše přímení u úředníků musí vyvolávat zděšení už jen z pověsti mezi nimi. Tak erudovaní a připravení a odhodlaní musíte být! Je to stejné jako když stavíte letecký motor z automobilového. Dá to spoustu dřiny, pochybností, musíte být absolutně pečliví a precizní a pořád něco nového učit, ale výsledek stojí za to!

7. Bojujte!

Bojujte tak tvrdě a tak šikovně a se všemi možnými prostředky včetně publikační činnosti, osvěty a zveřejnění proti úřednické zlovůli a temnotě  jak jen umíte! Někdo to má v povaze, třeba já, u někoho lze tento postoj vytvořit tím, že se bude více vzdělávat a uvidí, že to jde. Ti ostatní jsou odsouzeni k roli ovce jdoucí na porážku s tím, že bude dvakrát ročně totálně oholena.

"Bojujte zas, bojujte znova, až se z ovcí stanou lvi!"

Držím Vám palce. Mnoho návodů najdete na mnoha různých forech, třeba d-fens.

Filip Zejda


FLYING SCHOOL OF THE YEAR 2014


​​

PARTNERS

AEROWEB 
Letecký informační server... více

AIRPAL
Stol Zenail letouny... 
více

LINKS

Preise für Schulung, Miete 2020
Pdf soubor ke stažení zde...

Wetterprognose
Odkaz na novinky...

PREFLIGHT ON-LINE
Odkaz zde...


Kontakt:

+420 603 107 704
filip.zejda@seznam.cz
Zbilidy 101, PSČ 588 05

Kontaktinformationen...