Svobodné létání v přírodě aneb příručka českého bush pilota - kniha pro piloty. Věnování, předmluva. Filip Zejda

  Úvod:

  Vážení piloti i zájemci o  svobodné létání v přírodě, připravil jsem pro Vás knihu,  příručku českého bush pilota, která Vás provede specifiky  českého  cross country létání a přistávání v přírodě.

          V knize si představíme možnosti jak "vybudovat" a rozvinout svobodné létání v přírodě pro všechny, kteří mají zájem zjistit jak na to. Kniha je doplněna komentovanými ukázkami praktického létání v přírodě.

          Přemýšlel jsem jak uvést svou novou knihu, kterou Vám přináším jako poděkování komunitě za to, že jsem mohl s Vámi strávit osmnáct nádherných, ale někdy i těžkých a velmi produktivních let svého leteckého života.    

           Dnes spolu s Vámi slavím touto knihou svou leteckou „plnoletost“.

           Kniha je ovlivněna mnoha různými pohledy, jenž mne stále ovlivňují a které jsou vzájemně propleteny v mé knize:

           Prvním aspektem, esencí na kterou nemohu nikdy zapomenout, se jeví fakt, že jako nepolíbený bezpapírový „pilot“ rogala,  jsem se zřítil  ze sedmimetrové výšky po křídle do oranice. Tehdy jsem zažil velmi ošklivý pád, umocněný dohledem mé ženy z bezprostřední blízkosti. Ten pád jsem sice bez fyzické úhony přežil, vždy mne však vzpomínka na něj nabádá alespoň k elementární bezpečnosti.

           Ta velmi silná zkušenost mi však brání dosahovat daleko vyšších výkonů a létat s menším uvážením, než bych byl mohl. Myslím si, že se tenkrát můj anděl strážný dost unavil. Netuším ani v jaké kondici je po zhruba desítce skutečných nouzových přistání s různými automobilovými motory. Nevím ani, zda ho už nebolí křídla po 4500 letových hodinách, které jsme spolu odlétali...

           Druhým vláknem proplétajícím se knihou se jeví docela tvrdý výcvik posledním polovojenským svazarmovským instruktorem na akrobatickém Z 42 a později C 150, C172 který mi umožnil držet v rukou licenci PPL. Své teoretické vzdělání jsem si doplnil leteckou školou FA, kde jsem získal ATPL vzdělání a úspěšně složil zkoušky ATPL před ÚCL.

           Třetí linií, která je protkána knihou je mé občanské povolání pilota instruktora a zalétávacího pilota ULL.

           Čtvrtým mým nosným úhlem pohledu na vše letecké, je mé původní občanské povolání strojního konstruktéra a později stavitele letadel, úpravce automobilových motorů na letadlové a úpravce za letu stavitelných vrtulí umožnující někdy vyšší výkon, než u sériově vyráběných a veřejnosti cenově dostupných letadel.

           Posledním a nejdůležitějším faktem určující samotný obsah knihy je, že jsem vlastník několika pozemků, ze kterých provádím leteckou činnost. Postavil jsem hangár a po patnácti letech úsilí dosáhl toho, že jedna z mých ploch je uvedena v územně plánovací dokumentaci naší obce.

           Vše výše uvedené a zejména patnáctiletý provoz několika typů letadel z různých luk a polí mi dovolil vše shrnout a napsat pro Vás knihu „Svobodné létání v přírodě aneb příručka českého bush pilota“ jako poděkování za krásná a plodná léta strávená s Vámi ve vzduchu, hangárech i po dílnách.

           Dnes publikuji první z devíti kapitol této knihy, další budou uvolněny vždy po týdnu. To není proto, abych Vás natahoval, nebo napínal, nebo abych na sebe upozorňoval, nýbrž z jednoduchého praktického důvodu: dá dost práce a vezme hodně času, aby byl text alespoň trochu čtivý a Všem srozumitelný, zejména když mi původně přichází na mysl velice neuspořádaně a značně šněrovaně a složitě.

           Kniha bude vycházet na mém webu na hlavní stránce, to proto, aby byla vždy aktuální a případné nedostatky byly odstraněny. Každý si ji může zdarma přečíst, nebo stáhnout. Každý mne může upozornit na špatnou formulaci, chyby, nebo případné změny, které jsem nezaregistroval.

           Kniha bude stále doplňována novými video ukázkami z nestandardních technik pilotáže, tak i ukázkami technických možností a úprav letadel pro létání z a na krátké jednosměrné jakékoliv další plochy.

           Přeji Vám hodně zážitků při čtení skutečných příběhů z knihy a nějaké to poučení, aby jste se mohli vyvarovat chyb, kterých jsem se dopustil já. Doufám, že mnohým pilotům bude tato e-kniha skutečným průvodcem při létání v přírodě a že pomůže vychovat nové české bush piloty a rozšířit síť nových jakýchkoliv dalších ploch, nejlépe u každí obce.


Filip Zejda


"Malá kniha obsahem, velká myšlenkou svobodného létání."

            Přeji Vám hodně zážitků při čtení a probouzejících se skvělých myšlenek.




Věnování

          Tuto knihu věnuji své laskavé ženě Veverče. Od 17-ti let mého věku, kdy jsme se potkali v Jihlavě se ze mne snaží udělat celistvého člověka, má se mnou božskou trpělivost a umožňuje mi se plně věnovat instruktorské činnosti, stavbě letadel, motorů, vrtulí, záletům a plochám pro létání. Má žena o mně tvrdí, že jsem bojovník a že si vše musím sám vybojovat. Má to se mnou těžké, když máme křídla v obyváku a vrtule pod postelí a většinu volného času věnuji klientům pilotního výcviku, stavbě letadel, motorů a za letu stavitelných vrtulí velkých průměrů.

           Knihu věnuji i svému skvělému synu Davidovi, který mi občas s nevolí pomůže s letadly, aby zase jako pára nad hrncem zmizel k počítači. David přišel na myšlenku, že je neefektivní opravovat stará a koncepčně zastaralá letadla, když mohu vyvíjet, konstruovat, stavět a opravovat letadla nová, zvláště jsou-li stejně pracná, ale výsledek je zcela jiný! Doufám, že jednoho dne objeví kouzlo létání, třeba i beze mne. Letadla, plochu, dílnu, nářadí i zázemí na to vybudované už má, stačí jen chtít…

          Knihu věnuji také skvělé dceři Šárce, která je mi učitelkou v tomto životě, neboť znáte to, vše co Vás rozčiluje a dráždí nemáte v sobě zpracované. Šárka je stejná bojovnice jako já.

          V neposlední řadě tuto knihu věnuji také všem zvídavým pilotům s touhou létání v přírodě a dobrým a poctivým úředníkům kteří stále jsou! Nakonec děkuji zastupitelům naší obce, že mi umožnili jednu z mých ploch pro letecký provoz malých letadel zahrnout do územního plánu obce.



Předmluva

        Tato kniha má být návodem jak létat bezpečně v přírodě s použitím různých tipů a málo známých metod pilotáže, které jsem se naučil v průběhu 18 let vlastní letecké praxe ( od roku 2005) z velmi krátké plochy o délce 236m u lesa. Naučíme se také jak vylepšit své letadlo k přistání a vzletu na krátkých a obtížných plochách. U nás v Čechách a na Moravě Vás nesežere medvěd Kodiak, nebo smečka vlků. V České republice Vás čeká něco úplně odlišného - skutečné umění přežítí v byrokratické divočině, která tady zatím vládne! Zkuste si to užít a nepřijít o všechno co máte! Kniha vychází z mých zkušenností létání jakýchkoliv dalších ploch, úprav letadel, motorů a stálého sebezdokonalování v pilotních dovednostech.“ Tato kniha je tedy dárkem pro Vás,  pro piloty a i některé úředníky, a  širokou aviatickou i obecnou společnost, která mi umožnila dosáhnout letecké "plnoletosti".


Obsah knihy:

I. Co to je „jakákoliv další plocha“ a jak ji definuje zákon, vyhlášky a předpis.

II. Výklad zákona, vyhlášky a předpisu a dalších okolností při používání jakékoliv další plochy.

III. Možnosti úprav letadel pro bezpečnější provoz na „jakékoliv další ploše“.

IV. Dovednosti a techniky létání vhodné pro „jakékoliv další plochy“

V. Vyšší efektivita využití „jakékoliv další plochy“ jejím osvětlením.

VI. Vybuduj si vlastní „jakoukoliv další plochu“ přístřešek pro letadlo, nebo hangár

VII. Jak rozpoznat jakékoliv další plochy v přírodě, jak najít majitele, výcvik bush pilota

VIII. Specifika při přiblížení a přistání na „jakoukoliv další plochu“

IX. Úřední zákaz provozu z „jakékoliv další plochy“ aneb co Vás možná čeká a jak s tím naložit.


Filip Zejda


Autor: Filip Zejda, Knihu lze svobodně šířit s uvedením zdroje: Filip Zejda, letecka-skola-vysocina.cz a uvedením stejného zdroje u každé citace z knihy.

FLYING SCHOOL OF THE YEAR 2014


​​

PARTNERS

AEROWEB 
Letecký informační server... více

AIRPAL
Stol Zenail letouny... 
více

LINKS

Preise für Schulung, Miete 2020
Pdf soubor ke stažení zde...

Wetterprognose
Odkaz na novinky...

PREFLIGHT ON-LINE
Odkaz zde...


Kontakt:

+420 603 107 704
filip.zejda@seznam.cz
Zbilidy 101, PSČ 588 05

Kontaktinformationen...