News 1

Seriál o pilotním výcviku, článek 1. eng

Pokud jste se rozhodli pro získání pilotní licence asi máte své důvody.

Někdo se chce naučit létat proto, aby uměl ovládat letoun létat na daleké cesty i na dovolenou a nechce být svázán stále utahující se byrokracií, protivenstvím neustálých kontrol a omezeními na sinicích. Takový člověk získá obrovské množství svobody, ovšem musí pro to dost udělat, včetně dobré znalosti letecké angličtiny a na takový pohyb potřebuje i dostatek zručnosti, znalostí a času ( jak jsem si postavil letadlo, motor a za letu stavitelnou vrtuli) nebo finančních prostředků. Minimální pilotní licence pro létání po evropě okolo ČR a v mnoha státech je pilot ultralehkého letadla.Někde pilotní průkaz ultralehkého pilota neuznají a trvají na licenci PPL nebo LAPL. O něco lepší než pilotní licence UL je LAPL( omezený PPL počtem 4 osob na palubě a hmotností letadla) a a nejlepší je PPL( privátní pilotní licence s omezením do 8 osob a hmotností letadla do ) či CPL( komerční pilotní licence) licence. Takovým pilotům se pak hodí i IFR výcvik, kdy mohou létat i v oblačnosti. U ultralehkých letadel létání v mracích možné není tam je nutné létat nad mraky s dohledností a možností doklouzat na zem!

Jiný by se rád stal pilotem na plný úvazek a rád by létal pro lidi ať jako pilot dopravního letadla s pasažéry nebo s nákladem. Někdo se spokojí s licencí obchodního pilota ( CPL) a pak je buďto na volné noze, nebo aeroklubovým pilotem ve volných chvílích, či zaměstnaným pilotem na plný, či částečný úvazek, nebo dohodu u společnosti s tím že dělá vyhlídkové lety, vlekání transparentů, vyhazování návnad pro vzteklé lišky, otravování komárů, vápnění, popřípadě práškování či hasičský dozor. Takoví lidé jsou ti praví dříči letectví. Tito piloti jsou držiteli minimálně CPL licence a jejich vědomé kroky, pokud jim to zdraví, finance a rodinné vztahy umožní vedou k získání ATPL ( licence dopravního pilota), která je jim ještě vzdálená v podobě minimálně 1,5 milionu korun do typovky na dopravní letadlo a mnoha potem vydřených a nalétaných hodin, včetně dalšího a ne zrovna lehkého studia. Jejich práce je srdeční záležitostí každého jednoho z nich, je nádherná, ale mnohdy únavná a velmi komplexní. Často z lásky k létání musí dělat mnoho povolání, včetně drobných oprav svých strojů nebo okolního příslušenství. Samotné létání pak tvoří asi jednu desetinu až pětinu jejich celkové práce včetně časově náročného dojíždění do práce.

Někdo by rád poznal ten blažený pocit létat lidem nad hlavami a vidět svět i s jeho problémy tak malými - jak jen mohou být. Mnoho pilotů se odprostí od pozemských starostí a plně se věnují řízení letadla, navigaci a vzletům a přistáním, které spotřebují veškerou jejich mozkovou kapacitu tak, že ani na myšlenky z jiného prostředí například z práce, nebo na potíže v rodině nezbývá čas a prostor. I to je užasné! Takoví piloti se obvykle spokojí s licencí pilot ultralehkého letadla a létají sportovně a rekreačně v rozumném počasí. Někdy tito piloti dozrávají a koupí si, nebo pronajímají pohodové letadlo a létají mezi přáteli po republice (cross county flights) na návštěvy a občas si zkusí třeba i nějakou navigační soutěž.


Pouznal jsem i několik "pilotů" ve výcviku, kteří si v osobním životě potřebovali cosi dokázat, ze začátku jsou k nerozeznání od ostatních. V určité době, okolo prvních solo letů, jim dojde, že jsou schopni samostatně létat a že tedy dokázali to co chtěli. Zjistili, že jsou stejně dobří jako ostatní! Bohužel po tomto poznání jejich zájem o létání opadá až nakonec uvadne. Každopádně jim držím palce, protože dokázali co chtěli a jejich další život bude o to kvalitnější, zejména pustí-li se do větších výzev.

Pokud jste posoudili sami sebe a víte co Vás k létání táhne a co by jste chtěli, můžete se poohlédnout po letecké škole, která by pro Vás byla vhodná.

Mnoho lidí - mnoho názorů, a hlavně jiné zájmy a i zisky z toho plynoucí! Každý Vás bude přesvědčovat, že ten jeho směr, či letecká škola je mnohem lepší. Povíme si něco o komerčních školách a i o aeroklubech. Pokusil jsem se o maximální objektivitu, takže u každé školy najdete to horší i to lepší.

Vy jste ti, kteří rozhodují. Hledejte dobře!

Škola která létá s letadly všeobecného letectví (GA) a ultralehkými letadly (ULL) vás bude jako absolutně neznalého začínajícího studenta lanařit na letadla všeobecného letectví k pilotnímu výcviku PPL s tím, že pak máte možnosti profesně letecky růst. To je sice pravda, ale za dvakrát až čtyřikrát větší náklady, které musíte vynaložit, než kdyby jste si udělali prvně výcvik na ultralehkém letadle. Konkrétně je to poměr 150 000 až 220 000,-Kč u licence privátní pilot (PPL) oproti 45 000 až 60 000,-Kč u Ultralehlého výcviku (UL). Rozptyl v částkách závisí na mnoha proměných, kterým se budeme později v seriálu věnovat. Zatím se spokojíme jen s některými: závisí na schopnosti instruktora vás rychle naučit, studenta se učit, jeho přípravě a důslednosti, výkonech a limitech letadla, počasí a dalších.

Provozovatel školy velmi dobře ví, že pokud Vás „ukotví“ do PPL licence získá asi dvojnásobně až trojnásobně vyšší čistý zisk na jednoho pilota ve výcviku, než kdyby jste létali výcvik pilota ultralehkého letadla na ultralehkém letadle. Bude tvrdit, že ultralehká letadla jsou křehká a absolutně nevhodná pro létání někam dál než kolem komína. Bude tvrdit, že ultralehká letadla jsou nespolehlivá a garážově postavená a podobné věci, často zmíní, že u nich mohou vzniknou závažné závady a nezřídka už neřekne, že to tak nemusí být u všech typů, neboť kategorie ultralehkých letdel je velmi rozsáhlá od letadel, která jsou stejná jako letadla v GA například seriově vyráběné letadlo v tisíci kusechTecnam P 2002 Sierra, přes sportovní létající zařízení typu Sluka a její dvojmístné verze Letov ST-4 Azték vyráběné v desítkách kusů až po stroje vyráběné v dílně s konverzemi automobilových motorů. Už Vám neřekne že s většími letadly GA pokud pro to vyloženě nejsou postavená a neumožňuje jim to příručka a povolení provozovatele nemůžete přistávat a vzlétat kdekoliv. S Cesnou 150 a 152 až 182, Zlínem 42 až 43, a Piperem Cherokee rozhodně nemůžete přistát na svém plácku za domem na samotě. Dokonce ani nemůžete využít celou sít Ultralehkých ploch a už vůbec nemůžete létat "jakékoliv další plochy" Taková letecká škola Vám neřekne že létání s GA letadly (pokud ovšem nemáte výkonný stroj v podobě Maule, nebo Pipera Cub) je omezené jen na letiště a to je velmi limitní omezení! Majitel, nebo provozovatel či instruktor v letecké škole, kde se provádí výcvil PPL vás bude samozřejmě lanařit na pěkně čalouněná čtyř a více místná letadla GA s tím, že můžete vozit celou rodinu přes Alpy k moři, už při tom nezmíní, že po cestě nemůžete vystoupat nad turbulenci protože to výkon motoru bez turbodmychadla nedovolí a že se manželky obvykle bojí létat v malém letadle, protože to hází a děti tam určitě nepustí! Později sám trpce zjistíte, že ve čtyřmístném letadle není nakonec koho vozit, protože když můžete Vy obvykle nemůže druhý, třetí nebo čtvrtý pasažér. Je velmi těžké plně obsadit letadlo a podílet se s ostatními na nákladech za let. Je to skoro práce na částečný úvazek, má li to fungovat dlouhodobě.Množina známých co mají známé se rychle vyčerpá. Na letadle GA si nesmíte nic opravovat sami, veškerou údržbu provádí certifikovaný servis, nebo pověření technici. Servis a díly jsou velmi drahé protože jsou certifikované, což by mělo zaručit nízkou pravděpodobnost poruchy a případný problém s nízkými či vysokými teplotami, dodávkami paliva, kvalitou instalací a podobnými problémy. Není pak překvapením že studenty, které jste viděli se hrdě hlásit k výcviku PPL a celý ho odlétali a dokončili na Cessně pak u té samé školy létají dále na UL letadlech, protože jim peněženka již nedovoluje zbytečně hýřit a sami pokorně pochopili že za stejný balík peněz prolétají dva a půlkrát až čtyřikrát více hodin, zejména předplatí- li si je po desítkách.

Letecká škola které létá pouze Ultralehké letadla a umožnila by Vám výcvik pilota ultralehkých letadel Vás bude přesvědčovat že PPL opravdu nepotřebujete, že do ciziny můžete stejně dobře létat i s ultralighty, navíc přistanete téměř všude na Ultralehkých letištích. Nebudete tedy muset platit předražené poplatky za palivo, handling a použití osvětlení a jiné zbytečnosti. Upozorní Vás že školy GA, které s vámi budou létat PPL mají ve svém portfoliu Zlíny, Cesny a Pipery a že jsou to letadla stará, jsou to vlastně vesměs dovezené křápy z USA do Evropy- protože je tam jiná údržba, tak jsou tam levnější, jsou staré i 40let a více, velmi často po několika generálních opravách motorů i interiérů a vlastně netušíte kdo se v tom vrtal. Mohou tvrdit, že pravděpodobnost závady u takových GA strojů je podobná, nebo větší než u nejmodernějších ultralehkých letadel, která zrovna mají v portfoliu, nehledě k tomu, že jejich sériově továrně postavená letadla s motory Rotax 912 nebo Rotax 915 létají podobně rychle a jsou mnohem výkonnější k poměru k hmotnosti a mohou přistát všude, tedy na" jakékoliv další ploše", která není ani letištěm ani plochou pro sportovní létající zařízení SLZ. Ultralehký provozovatel školy na vás vydělá o třetinu až polovinu méně než provozovatel GA školy - to je fakt. Dalším zásadním faktem je, že jako pilot ULL spotřebujete daleko méně peněz při Vašem učení se létání a získávání dovedností i kdyby Vám to opravdu vůbec nešlo, neboť letová hodina na UL letadle se obvykle pohybuje kolem 1800 až 2500,-Kč v závislosti na typu ultralehkého letadla a používaného letiště a služeb oproti cca 3500 až 5000,-Kč, ale někdy i mnohem více za letovou, či dokonce motorovou hodinu (typy hodinových plateb si probereme později) u letadel kategorie GA. Je nutné přihlédnout i k tomu, že výcvik na GA letadlech pro licenci PPL je daleko náročnější a trvá mnohem déle, obsahuje více hodin v osnově, které je nutné odlétat. Určitou úlevou v počtu nutných hodin náletu dle osnovy je pak omezená licence LAPL. Majitel ultralehké letecké školy Vám jinými slovy sdělí, že pokud nejste stoprocentně rozhodnuti stát se dopravním pilotem a chcete -li létat pro zábavu a sportovně - popřípadě rekteačně a třeba i dálkově stačí Vám pilotní průkaz na ultralehké letadlo. Je pak na Vás, které ultralehké letadlo s jakou rychlostí budete létat. Nabízí se třeba extrémně pohodlný a široký celokovový Bristell s cestovní rychlostí kolem 180km/h. Uzounký Stream či VL3 Evolution jsou daleko rychlejší kompozitové brusy létající až 300km/h. Ultralehká letadla si můžete udržovat, popřípadě opravovat pod dozorem technika LAA sám. Ultralehké letadlo (dokonce i velmi rychlé) si i můžete postavit zcela sám. Jsou na to i stavebnice mnoha druhů letadel. Můžete si do něj udělat svůj motor- nejčastěji konverzi automobilového motoru, nebo koupit motor vyzkoušený letecký. Můžete se tak k létání včetně svého letadla dostat za neuvěřitelně nízkou cenu.

Aeroklubové létání má svá vlastní specifika i hirearchii, kterou musíte ctít a dodržovat. Aeroklubáci většinou nemají a ze spůsobu svého fungování ani nemohou mít více nejnovějších strojů, nebo novou flotilu letadel. Jsou rádi pokud mají jedno nové či zánovní a několik velmi starých letadel. Jejich letadla jsou zpravidla málo výkoná a musí splňovat nejlépe požadavky všech aeroklubáků. Mnohokrát jsem se setkal s námitkami, že výkonné letadlo nutné není. Když jsme to rozebírali, vždy jsme došli k závěru, že pro aeroklubáky asi ne. Vždyť pokud létají pouze v sobotu, neděli a o svátcích včetně prázdnin a někteří vyjímečně i o dovolené a mohou využít pro výuku málo výkonné letadlo v čase a v meteorologických podmínkách, které jsou vhodné pro létání právě s takovým letadlem. S tím ovšem souvisí, že mnozí aerokluboví studenti výcviku v horším případě postávají od 8 hodin na ploše, a čekají až si zasloužilí členové aeroklubu odlétají právě na tom letadle to co potřebují, přes oběd nikdo nedělá, pak je moc velká konvekce, horko a fouká, takže je šance až na večer. Navečer přichází hůlava před bouřkou z tepla, proto zase pěkně letadélka zavřou do hangáru, prohlásí letový den za ukončený a jdou pařit do baru. Studenti si vlastně nezalétali, nebo krátce v pozdním odpoledni. Jako bych slyšel:" Dostali jste jedinou dostupnou službu"

V lepším případě čekající studenty už v 8 hodin ráno napadlo, že by mohli pro aeroklub udělat nějakou práci, nebo je daleko pravděpodobněji někdo zorganizoval a pak dělali brigády pro aeroklub. Tu čistili a natírali dráhové označení, tu traktor, někdy sekali trávu a kroští okolo plochy a pak šli létat. V aeroklubu je vlastně velmi "kamarádský" přístup a pokud zrovna neděláte nějakou brigádu na majetku, nebo ve prospěch aeroklubu, tak jste čas strávili s ostatními a určitě se bavili o létání a jeho technikách... Výhodou aeroklubového létání spatřuji nesporně v tom, že můžete chodit na brigády. Brigády mohou být zajímavé, protože pracujete v kolektivu stejně smýšlejících lidí, alespoň si to myslíte. Získáte jakési pracovní návyky. Výdělek z brigády si můžete a vlastně musíte prolétat pouze na letadlech aeroklubu. Pokud jste chudý student může to pro Vás být opravdu skvělá příležitost jak se dostat do letadla a současně získat skvělé přátele a možná i první lásku. Další výhodou aeroklubu je, že má vybudované, nebo buduje zázemí pro své a přespolní piloty, obvykle tedy mají nějaká lůžka, kde se dá přespat, klubovnu, kde můžete u krbu studovat teorii létání a mnoho možností brigád - pokud aeroklubákům ukážete že se podřídíte a makáte.

Takový "kamarádský" přístup v komerční letecké škole, kam příjde klient spotřebovat svou měnu za „nejlepší možnou službu“ prostě není možný!

Z pohledu majitele škol a vlastně i instruktora v aeroklubu má každý "svou" pravdu a svůj pohled na věc. Je tedy konkrétně na vás zhodnotit poskytnuté informace, nebo si získat svoje, každý má jiné schopnosti a jiné potřeby, každý s časem využitelným pro létání pracuje jinak.

Filip Zejda

FLYING SCHOOL OF THE YEAR 2014


​​

PARTNERS

AEROWEB 
Letecký informační server... více

AIRPAL
Stol Zenail letouny... 
více

LINKS

PRICE LIST 2020
Pdf soubor ke stažení zde...

FORECAST
Odkaz na novinky...

PREFLIGHT ON-LINE
Odkaz zde...

CONTACT

+420 603 107 704
filip.zejda@seznam.cz
Zbilidy 101, PSČ 588 05, CZ

Write us...