Letadlo přistálo na náměstí! Pilot nezraněn.

Aneb

Jak propagovat malé letectví a jak přilákat vhodné adepty k pilotnímu výcviku?

V začátcích založení Střediska Pilotního Výcviku (SPV) - LETECKÁ ŠKOLA VYSOČINA s.r.o. , někdy kolem roku 2010 jsem uvažoval o tom, jak nejlépe a nejefektněji s vynaložením nejmenších finančních prostředků dát okolí na vědomost, že mám skvělá letadla a že mohu naučit lidi létat.

Dovezl jsem svá letadla na náměstí do Jihlavy a do Pelhřimova a tam je vystavil a umožnil malým dětem aby si sedly za knipl, nasadily letecká sluchátka a rodiče je vyfotili. Vždy byly fronty! Vždy byli spokojení lidé.


K tomu je potřeba souhlas Obecního zastupitelstva dané obce, aby vám obecní strážníci nevysolili pokutu za zábor veřejného prostranství.

Ve vhodný den, nejlépe nějaký nějaký oslavný den, kdy jsou na náměstí i jiné atrakce. Třeba první Máj, nebo výročí města jsem letadlo dovezl na podvalníku a v brzkých ranních hodinách, kdy na náměstí není ani noha a letadlo složil. A s přívěsem odjel.


Obrovským překvapením pro místní vyhlédnuvší  ráno z oken domů na náměstí je letadlo, které na náměstí přes noc „přistálo“.


Pak přijde na řadu rutina. Jak přicházejí lidé, jsou stále zvědavější a chtějí si atrakci užít. A tak posilujete hlasivky a bicepsy jak berete jednotlivá děcka do náruče a vkládáte je do letadla, to aby něco neukoply, nerozbily nebo neohnuly. Sluchátka na hlavu a už je maminka fotí. Blesk a Cvak. Mají nádhernou vzpomínku do fotoalba.

Po letech si vzpomenou, že nějaký docela fajn strejda je posadil do letadla, mohli si ovládat řízení a to fungovalo a ovládalo výškovku a křidélka. Mohli si otočit výškoměrem a popovídat v intercomu s pilotem, který jim pověděl o letadle, létání a něco málo z pilotního života...

Po patnácti letech se pak dovíte, že ten malý Jarda se k Vám hlásí do pilotního výcviku, protože se mu to tenkrát tak líbilo…

Pokud máte hezkou a šikovnou kamarádku můžete ji požádat o brigádu. Mnoha chlapům se krásné a něžné dívky spolu s letadly neskutečně líbí. Ti starší obvykle mají na pilotní výcvik, a to je Vaše cílová skupina. Vykašlete se na poblblé moralisty, kterým ujel vlak a tvrdí, že toto není trendy - nevědí co říkají. Źenská krása, úsměv a něha je vzdy v kurzu. Poodhalená nožka také.  Jedno jaký je režim, nebo jestli  stát  urputně propaguje přes neziskovky teplouše, nebo tisíc pohlaví.  To u normálních zdravých  lidí nic nezmění... Vnínají krásu a přirozenost a upřednostnují ji před povinnými kvótami na kde co a před tím, co si máte povinně myslet a co má být trendy...


V Jihlavě bylo dost starších cikáňat, která se chtěla vždy dostat do kabiny letadla a utvořili kroužek, po zeptání a odsouhlasení podmínek samy do letadla nalézaly a chvíli si zařídily letadlo, aby po výzvě dalšího děcka zase vystoupily přes sedadlo kopilota a uvolnily místo pro další cikáně. Udělaly tak takový kolotoč kolem letadla a stále se střídali a vymýšleli nové a nové věci. Tu brzdili, tu se řítili obrovskou rychlostí k zteči, tu vezli pacienta do nemocnice. Proč ne, byla to pro ně neobvyklá atrakce! Ta ovšem přilákala davy ostatních lidí, kteří tento přirozený hravý děj- takové spontánní divadlo- pozorovali. A kde byl dav, tam se tlačili další a další lidičky, aby jim náhodou něco neuniklo. Neboť taková je lidská přirozenost...

Po náročném dni, kdy musíte být vstřícný a posilujete s dětmi do kabiny a ven, po tisíci a jedné zodpovězené otázce je potřeba počkat až všechny akce skončí, rozebrat letadlo a naložit do přívěsu a odvést ho domů, tam opět složit, zkontrolovat a zalétnout, vyčistit a opravit okopané čalounění a osahané přístroje, desinfikovat sluchátka a hurá připravit éro na další letový den.

Tyto akce většinou nepřivedou klienty ihned. Vlastně až po několika letech se od lidí dovídáte – „Jo to jste vy!“ Ten pilot co měl letadlo na náměstí. Už jsme spolu mluvili na náměstí, v Citiparku v Jihlavě, či v Pelhřimově. Proč ne, tyto akce oslovily tisíce lidí a přitáhly potřebnou pozornost. Udělejte to tak také.


Víte co je největší devizou Vašeho svobodného necenzurovaného vyjádření?  Přitáhnete stejně smýšlející zájemce o létání a ti ostatní se Vám širokým obloukem vyhnou. Lépe a radostněji se Vám pak pracuje. Tak jednoduché to je!

Filip Zejda

École de pilotage de l'année 2014

​​

PARTNERS

AEROWEB 
Letecký informační server... více

AIRPAL
Stol Zenail letouny... 
více

LINKS

tarifs pour la formation des pilotes et la location d'avions. 2020
Pdf soubor ke stažení zde...

Prévisions météorologiques pour nous.

Odkaz na novinky...

préparation avant le vol.
Odkaz zde...

contact rapide

-----------​

+420 603 107 704
filip.zejda@seznam.cz
Zbilidy 101, PSČ 588 05

Write us...