Přeškolení na ostruhová letadla

Když vpředu cosi chybí a vzadu naopak přebývá. Pojednání o tom, jak se vypořádat s nedostatkem výhledu, s dřevěnýma nohama i přistáním do zatáčky, když sedíte v letadle s ostruhovým podvozkem.

Pojíždění

Ostruhová letadla se obecně obtížněji řídí. Je z nich většinou špatný dopředný výhled. Proto musíte při pojíždění jezdit hadovitě. V každém okamžiku musíte vědět, co máte před sebou. Jednou po základním pilotním kurzu jsem měl naléhavý hovor. Přijal jsem ho a telefonoval při pojíždění v letadle s ostruhou. Najednou jsem uviděl odlítat cosi od vrtule. Vypnul jsem magneta a vyskočil  z kabiny. Vzal jsem vrtulí praporek… Nejen že jsem telefonoval při pojíždění, což se nemá, ale také jsem nejel hadovitě, což se musí! Kdybych dělal, co jsem měl tak bych ten prokletý označník viděl.

Byl jsem po zásluze náležitě na čtyřikrát potrestán – musel jsem dojet koupit novou vrtuli, zaplatit ji a zavěsit ji. A ta ostuda v letištním baru! Ten den jsem měl samozřejmě po létání. Od té doby i při pouhém pojíždění nikdy nepolevím v pozornosti.
Ostruhová letadla se obtížněji řídí v podstatě jen na zemi a jen do okamžiku jisté dopředné rychlosti a nadzvednutí ostruhy, kdy je již plně funkční kormidlo. Kdo ostruhové letadlo nikdy neřídil, může si to připodobnit k řízení kombajnu nebo vysokozdvižného vozíku. Pokud jste ani s těmito stroji nikdy nejezdili (což předpokládám), můžete si to představit jako jízdu na kole, kde se zatáčí zadním kolem.

Vzlet

Při rozjezdu u vzletu, pokud už jste v ose dráhy, můžete zatáčet pouze tak, abyste udrželi letoun ve směru rozletu nejlépe v korekci úhlu do 5-7 stupňů od osy vzletu. To záleží na konstrukci letounu a jeho podvozku. Pokud se vám stroj vychýlí přes danou výchylku, jeho snaha k zatočení exponenciálně roste! Jako kdyby letoun zatáčel do zužující se spirály. Rychlost a výchylka zatáčení se velmi rapidně zvětšuje. Proto je potřeba letadlo na zemi „přeřídit“ už zavčasu – vlastně v zárodku a prostě nedovolit výchylku větší. Jakmile začne nos letadla zatáčet například doleva, hned dáme odpovídající protinohu doprava. Takovými zrychlenými výchylkami korigujeme rozlet letadla v ose vzletu. Výchylku uvážíme  podle rychlosti zatáčení a rychlosti dopředného pohybu.

Pokud je dopředný pohyb z počátku pomalý, je třeba vyšlápnout větší výchylku a stačí pomaleji. Pokud je dopředný pohyb letounu rychlý, stačí výchylky méně a rychlost vyšlápnutí musí být vyšší. V rychlosti blízké nadzdvihnutí ostruhy vlastně rychlými pohyby obou nohou oscilujete letadlo v ose vzletu na nějaké úzké sinusoidě. Pokud je dopředný pohyb pomalý a letiště nebo louka či pole je plná výmolů, krtinců a kamenů a fouká silný boční vítr, začíná to být divoké. Náročné je to i tehdy, je-li ocasní kolo spřaženo s nožním řízením přes pružiny nebo gumové provazce. Některým méně pozorným žákům se může podařit i zatáčka o 180 a více stupňů. Je to občas legrace… Podobné je to i při přistání.

Klienti a žáci se mě v začátku přeškolení a základního výcviku na ostruze často ptají, jak by si mohli procvičit své dřevěné nohy. Tím myslím nohy pilotovy vzpříčené strachy do pedálů, nevykonávající téměř žádný pohyb, nebo jen křečovité pomalé a hrubé výchylky. Dlouho jsem o tom přemýšlel a nakonec vzniklo jednoduché domácí cvičení, které zvládne každý.

Použijte koště, spíše však smeták domácí. Posaďte se u stolu na židli, která bude asi tak daleko, abyste mohli koště zapřít o nohu stolu a konec násady byl někde u vaší hrudi. Zapřete koště o nohu stolu tak, aby noha byla někde uprostřed plochy se štětinkami. Ideální je ještě dát mezi nohy stolu něco kulatého a křehkého, co nechcete rozbít (skleničku či půllitr). Pak už stačí jen položit nohy na „ramena“ smetáku a šlapat a šlapat.

Od začátku musíte pracovat oběma nohama. Jedna šlape, druhá se automaticky vrací. U některých začínajících pilotů jedna noha tlačí a druhá je dřevěná – pak jste adepti na zlomení nebo v nejlepším případě ohnutí pedálů. To vám koště nedovolí. Jednou rukou děláte podporu násadě smetáku a druhou máte připravenou na plynu, použít klapky, vyvážení, kompresor či stavění vrtule. Zároveň nesmíte nohy křečovitě zapřít, protože to sklenice nepřežije.

Může vám to znít primitivně, ale několik žáků se tak naučilo řídit nohama citlivěji. Udělejte to tak párkrát a uvidíte, že to půjde! Cvičení přesto nedoporučuji vykonávat před milenkou, partnerkou nebo manželkou. Myslela by si o vás asi své…

Přistávání

Ostruhová letadla mají ještě jednu nectnost, a sice že mají obvykle (nemusí to tak být – záleží na bokorysu letadla) menší limit bočního větru než letadla s příďovým podvozkem.

S ostruhovým podvozkem můžeme přistávat třemi způsoby:

  • Na všechny tři body. Nejčastější způsob přistání, učí se obvykle v leteckých školách.
  • Pouze na hlavní podvozek. Takové přistání používáme v případě přistání na vyšší rychlosti, pokud musíme z nějakého důvodu letoun „přibít“ (boční vítr při horní hranici schopnosti stroje, zaplavená RWY, nebo pokud je díky konstrukci letounu obtížné sednout na tři body.
  • Přistání prvně na ostruhu se někdy používá při přistání do vymezeného prostoru. Často, pokud máme omezený prostor pro vzlet – tak úplně neodpovídající příručce letounu nebo spíše bez odpovídající rezervy – je vhodné použití pouze jedno kolo či plovák hlavního podvozku, nebo vzlétneme a přistaneme současně na kolo hlavního podvozku a ostruhu (vzlet a přistání v zatáčce). Ale to už je taková vyšší dívčí a je potřeba perfektně znát dané letadlo, mít něco natrénováno a trochu zkušeností. Pro toho, kdo by měl zájem, máme v Letecké škole Vysočina připravený bush pilot training.

Mohli bychom se tu zmínit ještě o jedné vychytávce, a tou jsou u dobrého letadla nezávisle bržděné obě nohy hlavního podvozku. Můžete si tím pomoci, pokud fouká značný boční vítr – pak budete přibržďovat závětrnou podvozkovou nohu, tak aby se snížil moment působící od větru přes trup a kormidlo.

Pokud máme takto vybavené letadlo, můžeme ho otočit na pouhopouhém průměru rozchodu hlavního podvozku. Plně zabrzdíme kolo do požadovaného směru zatáčky, vyšlápneme totéž nožní řízení do plna, přidáme tolik přípusti, aby se nám zvedla ostruha a letoun se dostal do přirozené letové polohy a přes výkon motoru a vrtulový proud usměrněný kormidlem otočíme letadlo třeba o 180 nebo 360 stupňů na průměru rozchodu hlavních kol. Tolik teorie.

Rady z praxe

V praxi je 80 koní obvykle málo výkonu zejména bez za letu stavitelné vrtule. Pak je potřeba počítat s nerovným povrchem dráhy a potřebou se rozjet do zatáčky. Tím je dán prvotní impuls letadlu k rozjezdu. Až pak zabrzdíme patřičné kolo. Pokud však máte dostatečně výkonný motor, dokážete ostruhu udržet na plynu dostatečně vysoko, aniž byste si hrábli vrtulí do země – můžete se s ostruhovým letounem otočit na místě a dělat s ním divy…

Pokud máte hydraulické brzdy nebo velmi dobré bubnové, je potřeba dát si extrémní pozor, abyste při nechtěném prudším sešlápnutí brzd nepřeklopili letoun na čumák a nehrábli si vrtulí. Proto učím své žáky a klienty manipulovat spolu s brzdami i s plynem, tak aby si mohli případně pomoci i výkonem motoru a výškovkou. Může se totiž stát, že na té louce bude zrovna díra od prasat a za ním krtinec. Pak má pilot co dělat, aby to zvládnul. Pokud nebude mít pilot správné návyky, již od začátku bude v případě jiného létání než na letišti často spravovat a kupovat vrtule… A to by asi nikdo nechtěl.

Létání s ostruhou je zábavnější! To všechno, o čem jsem vám psal, vás mohu naučit. Bude mi to ctí i potěšením!

Konkurs na Szkołę Lotniczą Roku 2014

​​

PARTNERS

AEROWEB 
Letecký informační server... více

AIRPAL
Stol Zenail letouny... 
více

LINKS

Ceny szkolenia pilotów i wynajmu samolotów 2020
Pdf soubor ke stažení zde...

Prognoza pogody dla nas.
Odkaz na novinky...

Szkolenie pilotów przed lotem.
Odkaz zde...

Szybki kontakt:

+420 603 107 704
filip.zejda@seznam.cz
Zbilidy 101, PSČ 588 05

Więcej informacji o nas, napisz do nas...