Zodpovědnost a Odpovědnost instruktora létání

       

Instruktor létání, který něco opomene, nezajistí, nebo nereaguje dostatečně rychle má obrovský problém!

Měl jsem žáka na přeškolení na ULL, který se nás pokusil dostat do vývrtky nízko nad zemí. Při malé rychlosti náhle natáhl letoun a bezprostředně kopl plnou nohu. To udělal i přestože již měl plachtařský letecký výcvik za sebou. Musel vědět, že to co dělá je extrémně nebezpečné! Příklad druhý: Na přiloženém videu vidíte, co zažívá takový pilot instruktor, který udělal fatální chybu a nepřipoutal svého žáka závěsného kluzáku do postroje. Pak zažívá velmi horké sekundy někdy i minuty a současně má obrovskou zodpovědnost. Zodpovědnost jak si neupoutaného žáka udržet pomocí vlastního těla a ještě u toho řídit kluzák a současně instruovat žáka visícího na jeho kalhotách, aby nepanikařil, aby neupadl, aby se nezřítil z velké výšky a nezemřel.

Jaké následky by nesl instruktor v případě úmrtí žáka? Trestní odpovědnost, vězení a doživotní placení pozůstalým žáka. To vše za podprůměrný plat.


Porovnejme práci leteckého instruktora třeba s prací politiků. Jakou odpovědnost mají politici za jejich činy? Za co oni ručí? Fialova vláda nám tvrdila, že podpoří živnostníky, nebude zvyšovat daně a nezdraží se energie. Je to ale úplně obráceně! Fialova vláda kupuje nefunkční stíhačky F-35 za 150 miliard. Jejich provoz, dodatečné technologie na 40 let bude stát dalších 300 miliard. Letová hodina jedné stojí 200 000Kč. Vláda vyhazuje zbytečně nakoupené závadové vakcíny za 5 miliard. Vláda a čeští zbrojaři poskytli Ukrajině výzbroj za 55 miliard. Zároveň vláda zvyšuje daně. Vlastně politici této vlády dělají vše pro to, abychom se měli hůře. Politici lhali a lžou.

Ne, že by Babišova vláda s jejich kovidfašizmem a protizákonnými nařízeními rušenými soudy byla o chlup lepší! Vyznačovala se navíc a rozhazováním miliard z „vrtulníků“ a nákupem zcela zbytečných dýchacích aparátů, respirátorů a roušek. Poznali jsme ovládnutí finančních úřadů, „zaklekávání“ s cílenými likvidacemi podnikatelů nepohodlných bussinesu nejvyššímu šéfovi ANO. Politici vědí, že mohou jednat nezodpovědně a že jim to projde. Úředníci pod nimi se vymlouvají na politiky a také jsou nezodpovědní.

Tyto vlády společně nechali naočkovat 70 procent populace. Lidé jim věřili a báli se a teď někteří umírají, jiní mají velmi nepříznivé cévní, mozkové a srdeční nežádoucí účinky. Systém to tutlá. Rozjela se cenzura ve velkém. Máme první politicky motivovaná odsouzení. Daňoví poplatníci ještě politiky štědře platí s platy a náhradami kolem sta tisíc. A odpovědnost politiků a úředníků je – nulová…

Ještě že existují zodpovědní úředníci i politici, je jich však jako šafránu.

„Vědci“ - třeba takoví meteorologové nám občas dávají dlouhodobější předpovědi s padesátiprocentní jistotou, že počasí bude takové, ale ono je jiné, makové! Přesto pobírají průměrný plat, každý měsíc. Kolikrát je lidová pranostika přesnější než oni! Ani je nezajímá, že nad námi létají letadla, která denně spalují 500 milionů litrů leteckých paliv. To nepochybně ovlivňuje počasí i kdyby jen a pouze tím, že se vzdušná vlhkost váže na zplodiny a vzniká tak šedá „oblačnost“ a sluneční paprsky se odrážejí zpět. A samozřejmě na takové ovlivňování počasí nemají meteorologové matematické modely. Nemají je, přestože hlavní tahy i letové výšky a směr a síla větru jsou známy. Proč? Jejich zodpovědnost vůči společnosti ale i odpovědnost je opět nulová! Tu předpověd na dva dny, kterou nám mohou dát s vyšší spolehlivostí si každý zkušený a vzdělaný pilot může udělat sám z meteorologických dat, tlakových polí a synoptické situace. Potřebujeme takové odborníky?

Pokud už jste si vybrali milí kolegové instruktoři toto povolání, milujete ho, vězte, že největší rizika nesete právě Vy! Vy máte tu největší odpovědnost. Vy se musíte sami rozhodnout jestli do toho počasí jít létat, nebo ne. Vy se musíte rozhodnout jestli žáka pustíte na sólo let. Vy se ve zlomcích sekund zodpovědně rozhodujete a činíte velmi náročná rozhodnutí, která zachraňují lidské životy. Kolikrát musíte život zachránit i proti vůli žáka, který měl zkrat. To co zažíváte v setinách sekund žádná vyšetřovací komise, ani soud, který má na všechno čas, nikdy nemůže správně posoudit. Někdy zachráníte lidské životy i na úkor Vašeho vlastního života, když letadlo navedete mimo město, nebo mimo masu diváků na vystoupení a už nemáte čas se katapultovat nebo vyskočit.


V mnoha případech i když byl pilot instruktor zodpovědný jak jen mohl být, se vývrtku nepodařilo vybrat a to i těm nejlepším instruktorům, ne vždy instruktoři zvládli chyméry či zamrznutí svého žáka.

Vám instruktorům lidé věří! Věří, že je zachráníte, vkládají se do Vašich rukou, podrobují se Vašim příkazům, zároveň ale někdy mohou být strachy bez sebe v křeči a mohou se chytit řízení pak mají takovou sílu, že bez destruktivní inzultace do centra jejich bolesti nejspíš nepřežijete.


Jednejte tak, aby jste byli hodni této obrovské ve Vás vkládané důvěry! Jednejte s zodpovědností. Poučte vždy svého žáka, říkejte co bude následovat, uvolněte si svého žáka, naučte ho, aby byl k letadlu tak jemný jak jen může. Naučte ho řídit letadlo dvěma prsty a palci u nohou bez síly. Žádné zapření nohou! Žák musí cítit nejen okolní prostředí od pedálů a kniplu a později i v zadku, ale musí cítit také Vaše pokyny přes tyto ovládací prvky aniž by jste museli vyřknout jediné slovo... Na to v krizi nebývá čas. Naučte je to! Protože pokud se něco stane, nebo žák zamrzne Vy to budete muset řešit. Tím že jste je to naučili, máte o řád větší šanci situaci řešit s uspokojivým výsledkem. Budete to právě Vy, kdo jste odpovědní. Náš skvělý právní systém už si s Vámi poradí tak, jak si neporadí s proradnými prolhanými politiky a mnoha „vědci“, evolučními biology kteří za grant lžou od rána do večera a tvrdí tisíc úmrtí denně v ČR a ještě se u toho nechají natáčet s rozčepýřenými zbytky vlasů.

Takoví „vědci“ mohou hlásat třeba i globální oteplování a bez jakékoliv odpovědnosti a tvrdých vědeckých dat. Protože určité skupiny Vám chtějí odebrat lidská práva, chtějí, aby jste nic nevlastnili, byli štastní a měli chemickou lobotomii... To, že zaplatíte násobky za energie i potraviny, budete nuceni jíst odporný hmyz, který vás bude trávit a budete moct žít jen na 15 minut od města je už jen průvodní detail...

Ostatně stejně jsou na tom s odpovědností i někteří doktoři, kteří Vám vpravili Tečku s tím, že nikoho nenakazíte ani neumřete, nebo pak už jen tvrdili, že budete mít jen mírný průběh. Lhali. Zneužili svého postavení a vložené důvěry. Jaká je jejich zodpovědnost a jaká je odpovědnost za jejich neprověřené a škodlivé „očkování“, které nám vpravili do žil a naprosto záměrně mimo Váš základní obranný mechanizmus těla a navíc si tuto akci nechali proplatit z naší pojistky u zdravotní pojišťovny?


Pojďme zpět k zodpovědným povoláním a k instruktorům létání.

Je krásné milovat své povolání, můžeme vidět všechnu tu krásu přírody na matičce Zemi i to hamižné hloupé malé jednání politiků, úředníků, zkorumpovaných „vědců“ a rádoby doktorů z výšky a s nadhledem. Musíme si to však tvrdě odmakat. Někteří mnohem tvrději než u jiných profesí. To nás utvrzuje, zesiluje a dává sílu a schopnost být zodpovědný za sebe i své žáky. Užívejte si to! Je to totiž tak skutečné, že skutečnější to být nemůže! My žijeme každodenní pravdu, zodpovědnost i následky - to když se něco nepovede…Tedy máme odpovědnost.

Není skoro nic skutečnějšího než pilotní výcvik. Máme jedno z nejreálnějších povolání třeba jako hasiči či chirurgové včetně rizika. Máme práci, která Nás nutí stále růst, vzdělávat se, myslet, získávat nové dovednosti a jednat ještě před tím, než žák cokoliv špatného může udělat. „Čteme“ ho dopředu a to nám šetří letadlo a někdy jemu i nám zachraňuje život. To My musíte být psychology s takovou grácií a takovým zapálením i odpovědností, která k tomuto povolání náleží...

My piloti, piloti instruktoři jsme zodpovědní i odpovědní. Tím, že se trvale vzděláváme v oborech, které mají vliv na létání a cestující. Jsme zvyklí se stále učit a jít do hloubky problému až k jednotlivým zdrojům informací, dokážeme pak snadno rozlišit, co je skutečnost a co je manipulace třeba jako s vládními grafy nemocnosti a úmrtími. Máme vyšší přehled daný i tím, že máme nadhled nad státní, covidovou i válečnickou propagandu. Jsme skupinou, ze které se ostatní mohou poučit. Nastal čas, aby i jiné profese včetně politiků a běžných obvodních doktorů na tom byly stejně! A že Vám něco nesedí, nebo že si vymýšlím? Věnujte svoji pozornost a čas vloženým odkazům. I vy se můžete obohatit a stále vzdělávat a za svou činnost můžete převzít odpovědnost.



Filip Zejda


École de pilotage de l'année 2014

​​

PARTNERS

AEROWEB 
Letecký informační server... více

AIRPAL
Stol Zenail letouny... 
více

LINKS

tarifs pour la formation des pilotes et la location d'avions. 2020
Pdf soubor ke stažení zde...

Prévisions météorologiques pour nous.

Odkaz na novinky...

préparation avant le vol.
Odkaz zde...

contact rapide

-----------​

+420 603 107 704
filip.zejda@seznam.cz
Zbilidy 101, PSČ 588 05

Write us...