Bezpečnost olejových hořáků a olejových kamen ve 3. bodech

  Ideální je neprovozovat žádná olejová kamínka protože:

1. Nikdy nehoří modrým čistým plamenem, kouří, zanáší se, mají velmi nízkou účinnost, až dvakrát nižší, nejsou ekologická.

2. Při hoření v kamínkách a píckách unikají jedovaté látky přesně podle barvy plamene- dioxiny, fluorany a siřičitany, které se na atomární úrovni spálí teprve při 2000st. Celsia a výše.

3. Kolikrát se pícky a kamínka rozpálí tak, že jenom sálavé teplo je schopné (a zvláště v autodílně) zapálit hořlavé materiály jako hadry nasáklé olejem, odmašťovadly, plasty. Jsou schopné zapálit saze v komíně, které předtím tak rády produkují a to je pak super problém saze mohou hořet jako velmi dobré a výhřevné palivo - čistý uhlík s přístupem vzduchu i teplotou přes 1000 st. C. Starší komín bez nerezových ocelových vložek praskne, pak mohou unikat zplodiny do obytných místností a otrávit členy rodiny! To fakt nechcete. Dále kolem takových pícek a kamínek musí být minimálně 3m absolutně čistý prostor bez jediné hořlaviny.

Pokud jde o olejové hořáky

1.Hořák by ideálně měl být umístěn v kotli nejlépe plynovém, který je na takové poměry dimenzován, stačí jakýkoliv plynový stacionární kotel,( ty jsou dnes za darmo, nebo za hubičku) nebo ještě lépe úplně uzavřen v kotli na olej k tomu určený. (Ty jsou drahé a zrovna tak hořáky do nich a ne každý je zvládne předělat na vyjetý olej) V obou případech tak, aby žádné emise nemohly unikat z kotle ven.

2. Hořák musí být autostabilní konstrukce to znamená že při mikroexplozi od vniknutí vody do hořáku a zhasnutí plamene se musí samovolně provoz obnovit na původní stav - musí se samovolně zažehnout plameny, okamžitě!

3. Hořák musí být vybaven ventilátorem s proti-zášlehovou plamennou klapkou a musí mít spolehlivou ochranu proti přetečení oleje třeba ventilem, plovákem elektro-ventilem a spolehlivou ochranu při výpadku zdroje proudu UPS a pod.

Vím z diskuzí, že spousta z Vás to tak nemá, mohu pouze apelovat na Vaši obezřetnost a mohu přiměřeně poradit. Víc nemohu...

Snad mohu poukázat na současný trend, kdy se mnozí moudří spalovači vyjetých olejů odklánějí od pícek a olejových kamínek ve prospěch olejových hořáků umístěných v kotli na ústřední topení. Mají pak daleko větší účinnost systému. Ti moudřejší pak prodávají své výtvory pícek a kamínek, které spalují nedokonale a s malou účinností.

Vidím také prodávat spoustu hořáků do kotlů, které jsou už na první pohled špatně zkonstruované (hlavně ty nízké které se do kole vsouvají přes dvířka a čtvercové - to prostě z logiky věci vírového proudění nemůže fungovat) takže hoří v nejlepším případě žluto-modře, i to však zanáší kotle a nemá správnou účinnost nehledě k tomu, že se do 4 hodin provozu úplně zanesou a pak hoří žluto oranžově a pak máte stejný problém jako u pícek a kamínek - zanášení výměníků a spalinových cest.

Držím Vám všem palce milí milovníci olejových plamenů! Ať Vám to hoří co nejefektivněji, tedy nejlevněji a nečoudí Vám nic z komína ať už máte cokoliv...

Filip Zejda

Escuela de vuelo del año 2014

​​

PARTNERS

AEROWEB 
Letecký informační server... více

AIRPAL
Stol Zenail letouny... 
více

LINKS

tarifas de alquiler de aviones y formación de pilotos 2020
Pdf soubor ke stažení zde...

Previsión meteorológica para nosotros.
Odkaz na novinky...

Formación previa al vuelo para pilotos. ON-LINE
Odkaz zde...

Contacto rápido Sólo hablo checo, ruso e inglés.

+420 603 107 704
filip.zejda@seznam.cz
Zbilidy 101, PSČ 588 05

Correo electrónico, contacto de pago, número de identificación...