Bezpečnost olejových hořáků a olejových kamen ve 3. bodech

  Ideální je neprovozovat žádná olejová kamínka protože:

1. Nikdy nehoří modrým čistým plamenem, kouří, zanáší se, mají velmi nízkou účinnost, až dvakrát nižší, nejsou ekologická.

2. Při hoření v kamínkách a píckách unikají jedovaté látky přesně podle barvy plamene- dioxiny, fluorany a siřičitany, které se na atomární úrovni spálí teprve při 2000st. Celsia a výše.

3. Kolikrát se pícky a kamínka rozpálí tak, že jenom sálavé teplo je schopné (a zvláště v autodílně) zapálit hořlavé materiály jako hadry nasáklé olejem, odmašťovadly, plasty. Jsou schopné zapálit saze v komíně, které předtím tak rády produkují a to je pak super problém saze mohou hořet jako velmi dobré a výhřevné palivo - čistý uhlík s přístupem vzduchu i teplotou přes 1000 st. C. Starší komín bez nerezových ocelových vložek praskne, pak mohou unikat zplodiny do obytných místností a otrávit členy rodiny! To fakt nechcete. Dále kolem takových pícek a kamínek musí být minimálně 3m absolutně čistý prostor bez jediné hořlaviny.

Pokud jde o olejové hořáky

1.Hořák by ideálně měl být umístěn v kotli nejlépe plynovém, který je na takové poměry dimenzován, stačí jakýkoliv plynový stacionární kotel,( ty jsou dnes za darmo, nebo za hubičku) nebo ještě lépe úplně uzavřen v kotli na olej k tomu určený. (Ty jsou drahé a zrovna tak hořáky do nich a ne každý je zvládne předělat na vyjetý olej) V obou případech tak, aby žádné emise nemohly unikat z kotle ven.

2. Hořák musí být autostabilní konstrukce to znamená že při mikroexplozi od vniknutí vody do hořáku a zhasnutí plamene se musí samovolně provoz obnovit na původní stav - musí se samovolně zažehnout plameny, okamžitě!

3. Hořák musí být vybaven ventilátorem s proti-zášlehovou plamennou klapkou a musí mít spolehlivou ochranu proti přetečení oleje třeba ventilem, plovákem elektro-ventilem a spolehlivou ochranu při výpadku zdroje proudu UPS a pod.

Vím z diskuzí, že spousta z Vás to tak nemá, mohu pouze apelovat na Vaši obezřetnost a mohu přiměřeně poradit. Víc nemohu...

Snad mohu poukázat na současný trend, kdy se mnozí moudří spalovači vyjetých olejů odklánějí od pícek a olejových kamínek ve prospěch olejových hořáků umístěných v kotli na ústřední topení. Mají pak daleko větší účinnost systému. Ti moudřejší pak prodávají své výtvory pícek a kamínek, které spalují nedokonale a s malou účinností.

Vidím také prodávat spoustu hořáků do kotlů, které jsou už na první pohled špatně zkonstruované (hlavně ty nízké které se do kole vsouvají přes dvířka a čtvercové - to prostě z logiky věci vírového proudění nemůže fungovat) takže hoří v nejlepším případě žluto-modře, i to však zanáší kotle a nemá správnou účinnost nehledě k tomu, že se do 4 hodin provozu úplně zanesou a pak hoří žluto oranžově a pak máte stejný problém jako u pícek a kamínek - zanášení výměníků a spalinových cest.

Držím Vám všem palce milí milovníci olejových plamenů! Ať Vám to hoří co nejefektivněji, tedy nejlevněji a nečoudí Vám nic z komína ať už máte cokoliv...

Filip Zejda

École de pilotage de l'année 2014

​​

PARTNERS

AEROWEB 
Letecký informační server... více

AIRPAL
Stol Zenail letouny... 
více

LINKS

tarifs pour la formation des pilotes et la location d'avions. 2020
Pdf soubor ke stažení zde...

Prévisions météorologiques pour nous.

Odkaz na novinky...

préparation avant le vol.
Odkaz zde...

contact rapide

-----------​

+420 603 107 704
filip.zejda@seznam.cz
Zbilidy 101, PSČ 588 05

Write us...