Pozorování pilota: Gridová síť čar na obloze od horizontu po horizont ve středních letových hladinách a něco se z ní evidentně sype.

  Včera 13.4.2024 jsem letěl ze své plochy opravovat letadlo do Křižanova v 6:30. To většina lidí v sobotu spí. Po vystoupání do potřebné výšky jsem viděl jak z jihlavského Kronospanu hulí komíny a všechen popílek a sajrajt se rozptyluje dole ve všech údolích a kotlinách směrem do Třebíče. Běžný stav, nevadí to místním, hlavně že to nedofoukne až k nám na druhou stranu ( pomyslím si). Potom se podívám na oblohu a je na ní pravidelná gridová mřížka z pravidelných kosočtverců, jeden jako druhý, napočítám tak 8 linií podélně a podobně tolik příčně celé se to táhne až k východnímu obzoru, vše ve střední výšce, a dokonale symetrické. Dopravní letadla která pozoruji létají evidentně vysoko nad tím a občas to zkazí nějakými kontrails, které evidentně nezapadají do systému ale také se za nimi čáry mizí. Při přestoupání vojenského koridoru ve výšce asi 500m nad zemí jsem si všiml, že se z těchto mřížek doslova sype nějaký sajrajt dolů k zemi v takových šedivo stříbrných cárech, které už nevydrží ve stopě. Odpoledne, když jsem se vracel, už byla obloha pokrytá rozplizlou "stříbrno- šedou" směsí co padá na zem. Tolik mé sobotní pozorování. Takže v sobotu odpoledne a v neděli je to i u nás -paráda, to si pošmáknem! Pro nás ostatní, kteří jen nehledíme k zemi a do mobilu je to podnět k zamyšlení. Počkejte k jakému zamyšlení v médiích přece říkali... - jo to bude saharský písek! Vlastně už to mám vyřešené! Jak se mi ulevilo! PS: Obrázek je ilustrační a je na něm vidět stejný vzor, který jsem pozoroval a popisoval, ale jiné výšky. Na druhém obrázku je nad oblačností vidět celá gridová síť, která v místě pozorování od LKJI do LKKA pokryla celou oblohu a obzor v čase pozorování. Nikomu nic nevnucuji. Prosím berte to jako příspěvek k diskuzi, zda jste jako piloti v letícím letadle někdy pozorovali něco podobného. Otázka na meteorology je, jak pracují s takto hustou gridovou sítí plnou kondenzačních jader a jaké pro to mají matematické modely a jak díky nim předpovídají počasí nám pilotům a jaká je spolehlivost těchto předpovědí. Všem děkuji za maximální slušnost, protože téma je to obrovské a týká se všech pilotů.


Závěr po přečtení diskuze na ULTRALIGHT CZ: Přestože jsem záměrně nikomu nenabídl vysvětlení, řešení ani význam daného pozorovaného jevu gridové sítě sypající se na zem a rozplývající se v atmosféře do stříbrošedé kovové oblohy, byl jsem mnohými přispěvateli zesměšňován, a znevěrohodňován. Někteří se snažili můj příspěvek smazat přes správce. Tedy tvrdě cenzurovat! Ostatně to samé dělají hlavní média. Zdá se tedy, že většinová populace převzala tyto vzory - pokud něčemu nerozumí, nechápou, nebo se cítí být ohroženi. Jen velmi malé procento pilotů se nad problémem opravdu zamyslelo a hledalo možnosti vysvětlení. To nejcennější ze všech hodnot, které máme k dispozoici: čas, zdraví a svobodná mysl jsou tímto atmosférickým jevem nabourávány a znehodnocovány. To si uvědomí bohužel málokdo – nebo snad ti co nepřispívali. V ohledu k pozorovanému gridu na obloze a desetitisícům tunám a obrovskému množství minimálně kondenzačních jader se zdá být práce meteorologů degradovaná na jakési kašpárky na prknech dětského divadla, kteří sice mohou říci jak se bude počasí vyvíjet, ale vzhledem k neznalosti podstaty, nepochopení jevů a absenci matematických modelů na dodatečné statisíce tun kondenzačních jader a jejich vliv na počasí bude skutečnost jiná. Bude to tak dokud neprohlédnou celou podstatu věci a to je jejich práce! Takto vidím uzavření svého příspěvku. Všem přispívajícím děkuji, že se zůčastnili mého projektu a zvláště těm, kteří se zamysleli a odhlédli od mobilů k obloze, protože tam se dějí věci, které mají bezprostřední vliv na naše jednání, zdraví a duševní pohodu. Letu zdar piloti s modrou čistou oblohou s pěknými bělostnými kumuly.

École de pilotage de l'année 2014

​​

PARTNERS

AEROWEB 
Letecký informační server... více

AIRPAL
Stol Zenail letouny... 
více

LINKS

tarifs pour la formation des pilotes et la location d'avions. 2020
Pdf soubor ke stažení zde...

Prévisions météorologiques pour nous.

Odkaz na novinky...

préparation avant le vol.
Odkaz zde...

contact rapide

-----------​

+420 603 107 704
filip.zejda@seznam.cz
Zbilidy 101, PSČ 588 05

Write us...